Başınıza ne düşmezse bizden bilin

Moloz Bariyerleri

Çelik Moloz Bariyeri

Sağanak yağışlar geniş havzalarda kısa sürede dere boylarında ve dar vadilerde taşkın ve sele dönüşmekte ve yanlış ya da eksik rejim düzenleyici yapılar nedeniyle taşkın çok etkili olmakta ve yüksek miktarlarda moloz, süprüntü, döküntü malzeme taşıyacak kadar ağırlaşmaktadır.

Yukarı havzalardaki dere boylarında şev ve kıyı yenilmeleri, sığ yamaç heyelanları kaymaları ve bunlara bağlı gelişen rusubatın taşınımını azaltacak ve kontrol altına alacak, menfezlerin ve köprülerin dolmasını ve tıkanmasını engelleyecek enine, yani çelik moloz bariyeri gibi yapılara ihtiyaç duyulmaktadır.

Bu sistemlere, çamur, moloz ve döküntü (rusubat) akışlarını kontrol etmek için üzerinde özel değişiklikler yapılmış kaya bariyerleri de denilebilir. Saha testleriyle, bu bariyerlerin, yuvarlanan bir kayanın ilk etkisine sahip olmayan ancak çamur ve enkaz birikimi olarak sisteme yük ve kuvvet eklemeye devam eden ve de nispeten daha yavaş hareket eden moloz akışlarını rahatlıkla kontrol edebildiği testlerle onaylandı.

Bu sistemler, gerektiği gibi çalışabilmelerini sağlamak için tasarlanmış ve sahada test edilmiştir. Sistemler dere içlerinde akışa dik yönde, gerekli ankraj kuvvetlerini sağlayabilecek kesitlerde  kullanılır; sistemler saha koşullarına göre destek direk  (UX) ile birlikte veya desteksiz olarak (VX) tasarlanabilir.

Çelik Moloz Bariyerlerinin tesisi ile dere içi akış rejiminin düzenlenmesi, dere kenarlarına da enine yapıların dolması ile  topuk oluşturulması öngörülmüştür. Ayrıca derelere sığ yamaç heyelanları ve akmalar ile gelen her türlü moloz, döküntü ve  rusubatın yukarıda dere içinde tutulması öngörülmektedir.

 


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis